Na dat Bo de diagnose Coeliakie kreeg, dacht ik dat we in grote lijnen alles glutenvrij konden houden. En dan gewoon af en toe een koekje met gluten geven, dat zal vast geen kwaad kunnen. Dat had ik toch even helemaal mis!
Op naar het ziekenhuis maar weer!
Via de kinderarts werden we doorverwezen naar een diëtist. Ongeveer 3 weken na de diagnose kreeg ik een bericht van de diëtist in het ziekenhuis dat we langs mochten komen. Een afspraak die voornamelijk bedoeld was voor verdere informatie over het dieet dat Bo dus moet gaan volgen. Andy kon helaas niet mee, dus ging ik er alleen naartoe.
De diëtist vroeg me gelijk of we al begonnen waren met een glutenvrij dieet voor Bo. Ik vertelde haar dat Bo wel al glutenvrij brood kreeg en af en toe een glutenvrije lekkernij, maar dat ze ook nog dingen at waar wel gluten in zitten.
Helaas is het zo, dat bij een glutenvrij dieet, alles maar dan ook alles glutenvrij moet zijn. Ze mag nog niet eens een kruimel binnenkrijgen, want dat kan al impact op haar darmen hebben. Eerlijk gezegd schrok ik daar wel van, want met een gezin van 3 jonge kinderen is het af en toe best chaotisch in huis. En dan met name in de ochtend tijdens het ontbijt.
Tips van de diëtist
Stapsgewijs legde de diëtist me uit wat wij er zelf aan kunnen doen, om het zo gemakkelijk mogelijk voor ons zelf te maken.
Eén van de tips die ze ons gaf was bijvoorbeeld dat we het beste alle producten voor Bo op de bovenste schapjes/plankjes konden leggen. In de keukenkastjes, in de kelder, koelkast, diepvries etc. Zo voorkom je dat er kruimels van producten met gluten op de glutenvrije producten vallen. Slim!
Een andere tips was het ophangen van een aparte keuken,- en theedoek voor Bo. Hiermee verklein je namelijk de kans op een kruisbesmetting. (hierover komt binnenkort een blog)
Ik kreeg uitleg over verschillende merken met glutenvrije producten die er zoal zijn, en waar ze te koop zijn. Waar we op moeten letten bij het lezen van etiketten. Welke soorten meel er zijn die glutenvrij zijn. Kortom ontzettend veel informatie over van alles en nog wat.
Een vereniging voor mensen met Coeliakie
Ook werd me verteld dat we lid konden worden van NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) voor 30 euro per jaar. Je krijgt 4x per jaar het Glutenvrije magazine boordevol tips, recepten, verhalen etc, over coeliakie. Heel handig!
Uiteindelijk ben ik met veel info en foldertjes naar huis gegaan om aan de slag te gaan met het glutenvrije dieet van Bo.
Thuis aan de slag na aanleiding van de tips
Een van de tips die ik mee kreeg van de diëtist was (waar ik het eerder al over had), om het gemakkelijker te maken voor zowel ons als Bo, om al het glutenvrij eten op/in de bovenste plank/schap/la te zetten zodat er geen kruimels van producten met gluten op de glutenvrije producten vallen.
We namen een rustig avondje terwijl de kids op bed lagen om alles wat we in huis hadden aan etenswaren op de eettafel te zetten en te sorteren; speciaal voor Bo, glutenvrij voor iedereen en verboden terrein voor Bo. We haalden letterlijk alles uit de kast. Alles voor Bo bovenin en wat ze absoluut niet mag helemaal onderin.
Ik moet zeggen dat het ons al wat meer rust gaf omdat het veel meer overzicht geeft.
Geef een reactie